1.6 Werk en Inkomen
Wat hebben we bereikt
· Op 19 december 2023 heeft de gemeenteraad de Integrale verordening Sociaal Domein 2024 vastgesteld, waardoor de wijzigingen van de Participatiewet van juli 2023 lokaal zijn verankerd. De verordening geeft de inwoners en de werkgevers duidelijkheid welke maatwerkvoorzieningen er voor de inwoners door de gemeente kunnen worden ingezet om de stap naar werk of vrijwilligerswerk te verkleinen.
· Vanuit het Regionaal Platform Arbeidsmarkt (RPA) zijn de volgende zaken gerealiseerd:
- Twee matchmakers gingen regionaal aan de slag om inwoners met een korte afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden.
- In december is besloten dat er voor de Kop 2 life-coaches worden aangesteld. Deze kunnen intensieve begeleiding bieden aan inwoners met een grote psychische kwetsbaarheid die daardoor belemmerd zijn om aan het werk te gaan.
· Vanuit het Actieplan jeugdwerkloosheid (AJW) worden jongeren die zonder diploma thuis zitten benaderd vanuit het wijkteam.
· De door het Rijk opgelegde taakstelling Huisvesting Statushouders was voor 2023 aanzienlijk hoger dan de taakstelling voor 2022 (104 in 2023 en in 2022 was dit nog 63). De toegenomen taakstelling en het huidige woningtekort in onze samenleving zorgen ervoor dat gemeenten achterblijven in de realisatie van de taakstelling. Ook onze gemeente heeft in 2023 de taakstelling niet behaald en is 2023 geëindigd met een achterstand van de huisvesting van 16 statushouders.
· Inburgeringsplichtige statushouders vallend onder de Wet Inburgering 2013, die de inburgering nog niet hebben behaald en aan het einde van hun inburgeringslening zitten, hebben wij extra (maatwerk)ondersteuning aangeboden (extra taallessen en/of participatieactiviteiten). Zo behaalden zij alsnog het inburgeringsexamen en werd in ieder geval de zelfredzaamheid bevorderd.
· Bij de uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering (Wi 2021) werken de 3 kopgemeenten; Schagen, Hollands Kroon en Den Helder samen. Met de Wi 2021 is sprake van een behoorlijke ontwikkelopgave voor zowel gemeenten als organisaties die bij de uitvoering van de inburgeringstrajecten betrokken zijn. Daarbij zijn er landelijke externe factoren die deze ontwikkelopgave extra bemoeilijken zoals de asielcrisis en de krapte op de arbeidsmarkt (o.a. een tekort aan taaldocenten).
· Het samenwerkingsverband Samen Inburgeren Noordkop (SIN), bestaande uit 6 organisaties, is verantwoordelijk voor de inburgeringstrajecten. In 2023 was er intensief contact over het achterblijven van het inburgeringsaanbod en de knelpunten die hieraan ten grondslag liggen. Ook in 2024 zal hier extra aandacht voor zijn. Het contract met het SIN loopt tot januari 2025. Voor het einde van dit contract zal duidelijk moeten zijn of- en in welke vorm dit zal worden verlengd.
· Wij zetten ons in om sociale- en economische zelfredzaamheid te bevorderen door laaggeletterdheid te signaleren en de basisvaardigheden van hun inwoners te verbeteren. Om de doelgroep laagdrempelig te bereiken zijn Taalhuizen ingericht in samenwerking met Kopgroep Bibliotheken en VONK. Bij de uitvoering zijn deze partners betrokken en daarnaast worden instanties als Wonen Plus Welzijn (Taalmaatjes), Taalklik (VONK) en andere initiatieven ingeschakeld.
Oekraïners
· De oorlog in Oekraïne gaat onverminderd door. Wij blijven hen opvang en ondersteuning bieden waar nodig. In december verbleven 257 Oekraïners in de particuliere opvang en 101 in de gemeentelijke opvang.
· Maandelijks ontvangen ongeveer 40 Oekraïners leefgeld en/of reiskostenvergoeding voor hun vervoer naar school. De meeste Oekraïners kunnen zelf in hun levensonderhoud voorzien.
· Voor de verhuizing van Oekraïners (45 woningen) naar Noorderlicht in Tuitjenhorn/Warmenhuizen zijn de voorbereidingen getroffen.