Jaarverslag

Programma Sociaal domein

1 Programma Sociaal domein

Net als in 2022, werken ook in 2023 de gevolgen van de stijgende (energie)prijzen flink door. Door de opgelopen kosten is er druk komen te staan op uitvoering van de projecten onderwijshuisvesting binnen het lopende Integraal Huisvestingsplan (IHP): er ontstond een tekort van €16 miljoen. De urgentie om voor een aantal projecten toch tot uitvoering te komen, wordt aan alle kanten gevoeld en gesteund door de raad. Voor een aantal projecten is daarom besloten om verder te gaan met de realisatie. Dit betreffen de renovatiewerkzaamheden op de Hoge Ven, het toepassen van geluidsisolatie op IKC de Hoge Akker, het faciliteren van een Suvis subsidie aan het Regius College, nieuwbouw de Zwerm en het verstrekken van voorbereidingskredieten ten behoeve van de Waldervaart.

Natuurlijk merken ook onze inwoners de gevolgen van deze inflatie. Mede daarom is het belang van armoedebestrijding urgenter dan ooit en zijn er op dit vlak stappen gemaakt in 2023. Er is hard gewerkt aan de herijking van het minimabeleid. Het doel was het vereenvoudigen van het beleid en het vergroten van het bereik. De integrale verordening Sociaal domein die eind 2023 is vastgesteld door de raad is hiervan het resultaat. Bij dit proces is ook de adviesraad Sociaal domein intensief betrokken geweest. Net als in 2022 konden de inwoners met een inkomen op of onder 120% van het sociaal minimum aanspraak maken op energietoeslag. In 2023 heeft bijna de gehele doelgroep hier gebruik van gemaakt. Het is mede zo succesvol gebleken door de ambtshalve uitbetalingen.

De landelijk oplopende zorgkosten, de toenemende vraag naar jeugdzorg en de grote problematiek om wachtlijsten terug te dringen, maakt dat de Hervormingsagenda Jeugd op nationaal niveau tot stand is gekomen. Hier hebben Rijk, gemeenten, zorgaanbieders, zorgprofessionals en cliëntorganisaties gezamenlijk aan gewerkt. Bij de Algemene Ledenvergadering in juni 2023 hebben de gemeenten ingestemd met de Hervormingsagenda. Eind 2023 is de VNG gestart met de implementatieplannen voor de Hervormingsagenda en een ‘robuustheidsscan’. Gemeenten hebben deze scan, die gaat over de regionale samenwerking op gebied van specialistische jeugdhulp, zelf ingevuld. De uitkomsten en de implementatie van de Hervormingsagenda zullen in 2024 vorm krijgen.

Het belang van regionaal samenwerken, om meer te bereiken voor de inwoner, is groot. Het rapport ‘Elke regio telt’ verscheen in 2023 en licht de Kop als regio uit. Een samenwerking tussen de gemeenten is in 2023 gestart om met dit rapport in de hand meer mogelijk te maken vanuit het Rijk op het vlak van brede welvaart en leefbaarheid voor onze inwoners in de regio. Dit krijgt een vervolg in 2024.

De regio Noord-Holland Noord heeft in oktober 2023 een aanvraag ingediend bij het Rijk voor een Regiodeal. In februari 2024 is deze toegekend voor een bedrag van €32,5 miljoen. In de Regiodeal gaat het om samenwerking op drie programmalijnen: Beter Leren, Beter Werken en Beter Leven. In 2024 wordt de Regiodeal verder uitgewerkt.

Ook zijn de gemeenten van de Kop in 2023 met veel organisaties in gesprek geweest over wat zij als de belangrijkste uitdagingen zien binnen het Sociaal Domein. Dit in aanloop naar de Regiovisie Sociaal Domein 2024-2029 voor de Kop van Noord-Holland, die in 2024 aan de gemeenteraden wordt voorgelegd om een verbeterslag te maken in de werkwijze binnen het Sociaal Domein.

Lasten, baten en saldo

68.548.021

39,3 %

27.766.202

15,2 %

Deze pagina is gebouwd op 07/17/2024 16:39:31 met de export van 07/17/2024 16:32:17