1.4 Grip en sturing op WMO en jeugdzorg
Wat hebben we bereikt
Er is een Integrale Regiovisie Sociaal Domein voor de Kop van Noord-Holland ontwikkeld waarin de ambities en doelen staan geformuleerd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de bestuurlijke wens om de regionale samenwerking inhoudelijk en organisatorisch te verdiepen. De besluitvorming van deze regiovisie vindt in Q1 2024 plaats.
Er is in 2023 een regiovisie Beschermd wonen ontwikkeld en vastgesteld. Deze was nodig omdat de decentralisatie Beschermd wonen aanvankelijk per 1 januari 2024 zou worden doorgevoerd. Het Rijk heeft halverwege 2023 de decentralisatie tot nader order uitgesteld. De regiovisie Beschermd wonen is onderdeel geworden van de bredere regiovisie sociaal domein. Er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt tussen de wijkteams van de lokale gemeenten en de centrumgemeente (Den Helder). Dit ter voorbereiding op een mogelijke decentralisatie in 2025.
Het college heeft, conform het coalitieakkoord, ingezet op het invoeren van de toets op de financiële zelfredzaamheid in het kader van de Wmo voor de huishoudelijke hulp. Dit zou per 1 januari 2023 ingevoerd worden en een besparing voor de Wmo opleveren. Deze maatregel is om juridische redenen niet doorgezet. Een meerderheid van de raad steunde een motie hierover.
Het onderzoek om te komen tot mogelijkheden voor een open voorziening dagbesteding is samengevoegd met het versterken van de buurtkamers. In 2024 wordt dit opgepakt.
Het project 'langer vitaal thuis' is geëvalueerd en blijft ingezet worden bij inwoners die een maatwerkvoorziening denken nodig te hebben. Deelnemers reageren overwegend enthousiast, met name over het verkrijgen van meer zelfstandigheid, regie en daarmee meer kwaliteit van leven. Het project wordt verder uitgerold binnen de gemeente Schagen en Hollands Kroon. Meerdere aanbieders zullen hier ook bij aangehaakt worden. In de zomer van 2023 heeft het project extra subsidie gekregen vanuit ZonMW (in opdracht van het Ministerie van VWS) om het project verder te versterken en de opgedane kennis te delen.
De voorbereiding voor de regionale aanpak van het doelgroepenvervoer is gestart in 2023 en wordt in 2024 verder uitgewerkt. De regionale wethouders zijn hiermee akkoord gegaan. Het doel is te komen tot een plan dat inzicht gaat geven in vervoersbehoeften en lokale en regionale ontwikkelingen.
We starten in 2024 met de voorbereidingen voor de nieuwe inkoop van jeugdhulp. De ontwikkelingen vanuit de Hervormingsagenda Jeugd en de nog vast te stellen Regiovisie Sociaal Domein nemen we hierin mee.
De uitvoering van de jeugdbescherming- en jeugdreclassering stond in 2023, net als landelijk en in eerdere jaren, in onze regio onder druk. Er was sprake van wachtlijsten. Om deze terug te dringen werd een verbeterplan uitgevoerd dat zag op arbeidsvreugde voor, en ontlasting van, de werknemers van de gecertificeerde instellingen (GI's). Daarnaast werd de vaststelling van landelijke tarieven voor de GI's voorbereid. Omdat veel complexe casuïstiek voortkomt uit echtscheidingsproblematiek, is regionaal het Scheidingsplein opgericht. Het Scheidingsplein is een website waar professionals, ouders/verzorgers en kinderen terecht kunnen voor antwoorden op hun vragen of waar zij terecht kunnen. Hiermee hopen we echtscheidingsproblematiek te voorkomen.
We hebben in 2023 een nieuw contract ondertekend voor jeugdzorgplus(gesloten jeugdzorg), waarin partijen rekening houden met de afbouw van gesloten jeugdzorg in 2030. Om de gewenste afbouw van geslotenheid mogelijk te maken, zien de gemeenten drie prominente speerpunten:
1. Geslotenheid voorkomen;
2. Gecontroleerde afbouw van geslotenheid naar nul plaatsingen in 2030;
3. Bevorderen van uitstroom uit geslotenheid in eigen regio.
Ook in 2023 heeft de dalende trend van gesloten plaatsingen zich voortgezet.
In het kader van het project externe verwijzers, hebben we structureel casuïstiek overleg tussen het wijkteam en praktijkondersteuners georganiseerd. Praktijkondersteuners zijn actief geïnformeerd over welke zorg de gemeente heeft gecontracteerd. Door het uitschrijven van de werkprocessen kunnen hulpverleners elkaar makkelijker vinden voor overleg.
Er zijn kennismakingsbijeenkomsten georganiseerd met het wijkteam, schoolmaatschappelijk werk, praktijkondersteuners en jongerenwerk. Alle samenwerking zorgt ervoor dat inwoners niet steeds worden doorverwezen naar een volgend loket.
We hebben gewerkt aan de doorontwikkeling van het regionaal expert team (RET). Dit team moet zorgen voor een goede indicatiestelling bij de meest complexe casussen. Deze indicatie moet een bijdrage leveren aan het vaststellen van de best passende zorg voor de meest kwetsbare jeugdigen. Het handboek, waarin de werkwijze beschreven staat, is afgerond en er is een procesregisseur aangenomen.
In 2023 werd de samenwerking tussen onderwijs en gemeenten geïntensiveerd op een aantal onderwerpen. Zo hebben beide partijen de intentie uitgesproken om te werken aan het maximaliseren van de kansen voor inwoners van 0 tot 27 jaar in de Kop van Noord-Holland. Een voorbeeld hiervan is het tegengaan en voorkomen van het aantal thuiszittende leerlingen in de regio.