6.3 Veiligheid
Wat hebben we bereikt
· We versterken de samenwerking met onze partners zoals de Politie, het veiligheidshuis en de GGD/GGZ.
Voor de verbinding tussen de zorg en het veiligheidsdomein is in 2023 de functie van regisseur Zorg en veiligheid structureel geborgd binnen het team Openbare orde en veiligheid. Deze regisseur zorgt voor de verbinding tussen de verschillende partijen en draagt zorg voor het feit dat iedereen weet welke taak waar belegd is. De regisseur houdt de regie op de complexe casuïstiek en stuurt waar nodig aan om het proces goed te laten verlopen. In 2023 zijn ruim 75 verschillende casussen besproken in verschillende overlegvormen. Zoals het veiligheidshuis, maar ook intern met verschillende collega’s.
Naast het versterken van de samenwerking met deze ketenpartners hebben we ook geïnvesteerd in het verbeteren van het contact met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN). Wekelijks is een aanspreekpunt vanuit de OD NHN werkzaam op ons gemeentehuis. Deze persoon is aanspreekpunt voor alle aspecten die in onze gemeente spelen op het gebied van milieu. Ook is er een tweemaandelijks overleg tussen de accounthouder van de OD NHN en een van onze beleidsmedewerkers. Daarnaast is met de komst van de Omgevingswet de dienstverleningsovereenkomst met de OD NHN geactualiseerd. De komst van de Omgevingswet heeft er ook toe geleid dat we een raadsvoorstel hebben voorbereid waarin we adviseren om de milieu plustaken te mandateren aan de OD NHN. Dit raadsvoorstel wordt in het eerste kwartaal van 2024 behandeld in de raad.
We hebben een nieuwe dienstverleningsovereenkomst met de veiligheidsregio opgesteld voor de risicobeheersingstaken. Denk aan advisering over complexe omgevingsvergunningen en evenementen. Er is 1gelijkluidende overeenkomst opgesteld voor alle gemeenten waarna er maatwerk per gemeente kan worden afgenomen. Wij hebben een overeenkomst afgesloten voor 140 uur per jaar.
· We stellen een meerjarenplan Veiligheid op met daarbij behorend uitvoeringsprogramma.
Het opstellen van ons nieuwe meerjarenplan veiligheid heeft iets vertraging opgelopen door verschillende grote maatschappelijke opgaven, zoals vluchtelingen. Op basis van de resultaten van een enquête onder onze inwoners, en de uitkomsten van workshops met de gemeenteraad in 2023, hebben we een nieuwe Veiligheidsagenda opgesteld. Deze is eind december 2023 ter besluitvorming aangeboden aan ons college en in de eerste raadsvergadering van 2024 vastgesteld.
· We stellen nieuw evenementenbeleid vast.
Het vaststellen van ons nieuwe evenementenbeleid stond gepland voor 2023. Door noodzakelijke aanpassingen in zowel onze nieuwe Algemeen plaatselijke verordening (APV) als de Verordening fysieke leefomgeving (VFL) is het opstellen van het evenementenbeleid uitgesteld. Deze staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2024
· Het Bibob-beleid wordt verder in onze organisatie doorgevoerd.
In 2023 is de werking van de wet Bibob binnen onze gemeente onderzocht. Op basis van dit onderzoek hebben we geadviseerd om het beleid te herzien en te investeren in het vergroten van de kennis over de wet Bibob binnen onze organisatie. Dit heeft er onder andere toe geleid dat we een Bibob coördinator hebben aangesteld. Deze coördinator voert regie op de lopende zaken en voert Bibob toetsen uit.
· We stellen nieuw beleid vast voor Vergunningen, toezicht en handhaving. Dit is aangepast aan de Omgevingswet.
Op 31 december 2023 is de looptijd van het huidige VTH-beleid afgelopen. Samen met landelijke ontwikkelingen, zoals de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, maakt dat actualisatie van het VTH-beleid nodig is. Het nieuwe beleid wordt vastgelegd in de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie. Hierin geven we op basis van een probleem- en risicoanalyse aan welke keuzes gemaakt worden zodat het voor inwoners, bestuurders en ambtenaren helder is waar onze prioriteiten liggen. In de strategie staan de algemene doelen van de Omgevingswet en de kwaliteitsdoelstellingen uit de landelijke kwaliteitscriteria centraal. Voor de uitvoering van toezicht en handhaving zijn we aangesloten bij de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingswet (LHSO). De strategie is in de eerste collegevergadering van 2024 vastgesteld en ter informatie aan de gemeenteraad gezonden.
· We zetten in op passend toezicht en passende handhaving onder de Omgevingswet.
De ingangsdatum van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024. Afgelopen jaar zijn de handhavingsbrieven aangepast aan de Omgevingswet om hiermee aan de slag te kunnen per 1 januari 2024. Ook is onze toezichts- en handhavingsstrategie aangepast aan de landelijke handhavingsstrategie en opgenomen in de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie.
Samen met de invoering van de Omgevingswet is de Wet kwaliteitsborging (Wkb) van kracht geworden. De Wkb heeft gevolgen voor de wettelijke taken rondom bouwactiviteiten. We hebben Wkb beleid opgesteld. Hierin is onze toezichthoudende taak onder de Wkb nader uitgewerkt. De Wkb is geïmplementeerd door het opstellen van een werkproces en daarbij behorende processtappen. Ook zijn onze brieven aan de Wkb aangepast. Begin 2024 volgen onze toezichthouders en juristen een cursus om de Omgevingswet en Wkb verder eigen te maken.
· Voor de samenwerking tussen de buitengewone opsporingsambtenaren, oftewel boa’s en de Politie stellen wij een handhavings-arrangement vast.
We hebben een eerste concept handhavingsarrangement opgesteld. Dit handhavingsarrangement is een dynamisch document waarbij de samenwerking steeds verder wordt uitgewerkt. Onderwerpen die hierin zijn opgenomen zijn onder andere aanpak vuurwerk en overlast.
· We dragen bij aan een veilig strand.
Met de 3 reddingsbrigades hebben we in 2023 een uitvoeringsovereenkomst afgesloten. Om de hoge kosten voor energie en brandstof te compenseren hebben de reddingsbrigades eenmalig meer subsidie ontvangen. Op verzoek van de reddingsbrigade Callantsoog is het beschikbare investeringsbedrag voor een trekker, die begroot was in 2024, naar voren gehaald in 2023. Deze investering is nog niet gedaan. Wel is vanwege een defect een nieuwe motor aangeschaft.
Om badgasten meer bewust te maken van de risico’s van zwemmen in zee hebben we in 2023 deelgenomen aan het project ‘Wie checkt jou’. Hierbij zijn flyers en posters in verschillende talen verspreid binnen onze gemeente. De boodschap richtte zich vooral op het niet alleen, zonder toezicht, te gaan zwemmen.
In december 2023 is gestart met de realisatie van een nieuw pand ten behoeve van de Reddingsbrigade Sint Maartenszee. Het oude pand is gesloopt en de contouren van de nieuwbouw waren op het moment van de jaarwisseling zichtbaar. De extra kosten vanwege de vertraging en de gevolgen van de ecologische toets worden in beeld gebracht. Oplevering verwacht in juni 2024. Voor ingebruikname door de Reddingsbrigade wordt gestreefd naar start strandseizoen: 9 mei 2024.
Oneigenlijk gebruik
Begin 2023 waren er 210 adressen waar niemand stond ingeschreven in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Het team Burgerzaken, woonfraude, heeft 15 adressen in onderzoek genomen voor adresonderzoek. Toezicht en handhaving heeft 195 adressen gecontroleerd op oneigenlijk gebruik.